Το Δημοτικό ωδείο Μουζακίου ξεκίνησε τη λειτουργία του σαν Δημοτική Μουσική Σχολή το έτος 2004 και το έτος 2009 με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 1818/Β/2-9-09) αναβαθμίστηκε σε Δημοτικό Ωδείο, παρέχοντας στους σπουδαστές τίτλους σπουδών αναγνωρισμένους από το κράτος.

Στελεχώνεται από μια ομάδα πτυχιούχων και διπλωματούχων καθηγητών με πολυετή εμπειρία στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Οι καθηγητές είναι ωρομίσθιοι , με οχτάμηνη σύμβαση και προσλαμβάνονται με ανοιχτό διαγωνισμό που προκηρύσσει η επιχείρηση, με κύρια κριτήρια τους τίτλους σπουδών τους και την πολυετή διδακτική εμπειρία.
Μέσα σε ένα δημιουργικό κλίμα, μεταδίδεται η μουσική γνώση, στους τομείς της Κλασικής, της Παραδοσιακής , της Λαϊκής καθώς και της Σύγχρονης μουσικής.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Το Δημοτικό Ωδείο Μουζακίου με τα μαθήματα και τις εκδηλώσεις έχει συμβάλλει στην ανύψωση του επιπέδου της πολιτιστικής ζωής στο Μουζάκι και την ευρύτερη περιοχή.
Παρουσιάζει κάθε χρόνο μαθητικές επιδείξεις με μικρούς και μεγάλους μαθητές , συναυλίες καθηγητών, ρεσιτάλ. Διοργανώνει εκπαιδευτικές εκδρομές και καλεί χορωδίες, συμφωνικές ορχήστρες , μπάντες – ορχήστρες και σολίστες διαφόρων μουσικών ειδών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Διοργανώνει επίσης, σεμινάρια επιμόρφωσης τόσο για καθηγητές όσο και για μαθητές.

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ
Στο Δημοτικό Ωδείο Μουζακίου υλοποιούνται ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών, με την έγκριση και την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, που οδηγούν σε αναγνωρισμένα και έγκυρα πτυχία.

Αναλυτικά διδάσκονται:
Σύγχρονα Όργανα:
Φλάουτο - πιάνο - βιολί – κιθάρα – κλαρινέτο – σαξόφωνο – τρομπέτα – κρουστά –ακορντεόν – αρμόνιο – ντραμς – κιθάρα ακουστική – κιθάρα ηλεκτρική.
Παραδοσιακά Όργανα:
Μπουζούκι – μπαγλαμάς – λαούτο – κλαρίνο – κρουστά παραδοσιακά.
Φωνητική:
Κλασικό τραγούδι – σύγχρονο τραγούδι (μοντέρνο, έντεχνο, λαϊκό) – καλλιέργεια φωνής παιδιών και εφήβων.
Ανώτερα Θεωρητικά μαθήματα:
Αρμονία – Αντίστιξη – Φυγή (Φούγκα)
Υποχρεωτικά θεωρητικά μαθήματα:
Θεωρία μουσικής Μορφολογία Solfege Οργανογνωσία
Ακουστικά Μουσική Δωματίου Ιστορία Μουσικής Χορωδία

Ειδικά τμήματα:Ταχύρυθμα τμήματα εκμάθησης ενηλίκων, Τμήματα Προετοιμασίας για την εισαγωγή στα Ελληνικά Πανεπιστήμια (Τμήματα Μουσικολογίας)

Μουσική Προπαιδεία

Η μουσική προπαιδεία απευθύνεται σε παιδιά 4-7 ετών. Κύριος σκοπός του προγράμματος της προπαιδείας είναι το παιδί να γνωρίσει, να αγαπήσει τη μουσική και να αναπτύξει τις πνευματικές και ψυχικές του δεξιότητες.
Η Μουσική Προπαιδεία περιλαμβάνει:
• Παίξιμο σε ρυθμικά και μελωδικά κρουστά όργανα
• Άσκηση της φωνής
• Άσκηση ρυθμού και ακοής
• Μουσική ανάγνωση και γραφή
• Γνωριμία με τα όργανα και με τα διάφορα είδη μουσικής

Χορωδίες – Ορχήστρες
Στο Ωδείο μας λειτουργούν χορωδίες όπως:
• Παιδική Χορωδία
• Νεανική Χορωδία
• Κλασική Ορχήστρα
• Μοντέρνα Ορχήστρα
• Λαϊκή Ορχήστρα
Η συμμετοχή στις ορχήστρες και στις χορωδίες του ωδείου μας είναι δωρεάν